Heerlijk, een fris en schoon huis of kantoor. De geur van allesreiniger blijft nog even lekker hangen, het toilet ruikt naar lavendel door de nieuwe toiletverfrisser en in de hoek van de keuken verspreid de verdamper een zwoel sinaasappelluchtje. We komen dagelijks in contact met een grote hoeveelheid schoonmaakmiddelen, zonder dat we écht weten hoe schadelijk deze zijn voor onze gezondheid en het milieu. Duurzaam schoonmaken is daarom ontzettend belangrijk voor ons als mens en de aardbol waarop we samenleven.
Ontdek alles over duurzaam schoonmaken voor een milieuvriendelijke leef- en werkomgeving.
Schoonmaakmiddelen slecht voor het milieu?
De meeste schoonmaakmiddelen zijn slecht voor het milieu. Schadelijke stoffen in de schoonmaakmiddelen kunnen achterblijven in het riool en waterzuiveringsinstallaties en op die manier het water vervuilen. Het verwijderen van deze schadelijke stoffen is een tijdrovende taak en het lukt niet om alles 100% te verwijderen. De resten van deze stoffen komen zo weer bij ons terug via het (grond)water, kleding, eten en de lucht.
Reguliere schoonmaakmiddelen zijn niet alleen slecht voor het milieu. In sommige gevallen zijn ze kankerverwekkend. Bovendien bevatten veel schoonmaakmiddelen conserveermiddelen en geur- en kleurstoffen die de hormonen uit balans kunnen brengen, de huid verouderen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Je kunt als bedrijf al bijdragen aan duurzaam schoonmaken door te werken met biologische middelen en zo weinig mogelijk water te verspillen.
Hoe kan je duurzame schoonmaakmiddelen herkennen?
Duurzame schoonmaakmiddelen zijn officieel erkend of gecertificeerd. Ze moeten voldoen een aantal milieurichtlijnen. Hierbij wordt gekeken naar het effect op de natuur, klimaatverandering, het gebruik van energie en grondstoffen, de afvalproductie en het vrijkomen van schadelijke stoffen.
Je herkent duurzame schoonmaakmiddelen aan 3 keurmerken: Ecocert, EU Ecolabel en Nordic Swan Ecolabel. Bij BeNa staat bewust schoonmaken hoog in het vaandel. Al onze producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van deze keurmerken. Deze producten kun je gebruiken voor duurzaam schoonmaken.
Schoonmaken slecht voor je gezondheid?
Schoonmaken is slecht voor je gezondheid. Veel schoonmakers hebben gezondheidsklachten. We zetten verschillende middelen met de gezondheidseffecten voor je op een rijtje.
Sprays
Snel sprayen en met een doekje erover. Voor veel mensen een manier voor effectief schoonmaken. Het regelmatig van schoonmaaksprays is net zo schadelijk voor je longen als het dagelijks roken van een pak sigaretten.
Desinfecterende middelen
Producten als chloor en antibacteriële zeep vallen onder de categorie desinfecterende middelen. Helaas doden deze middelen niet alleen de foute, maar ook de goede bacteriën. Bacteriën die je lichaam nodig heeft en een risico vormen voor het resistent worden tegen deze desinfecterende schoonmaakmiddelen.
Toiletblokjes
Sommige toiletblokjes bevatten dichloorbenzeen: een slecht afbreekbare en giftige stof. Wat veel mensen niet weten is dat de reinigende werking van toiletblokjes minimaal is en het vooral dient als een parfum.
Allesreinigers
Reguliere allesreinigers bevatten chemische stoffen die schadelijk zijn voor jezelf als voor het milieu. Sommige stoffen in zo’n interieur reiniger zijn kankerverwekkend, anderen kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Gebruik je naast allesreinigers nog andere chemische middelen in de ruimtes, dan kunnen deze middelen elkaar zelfs versterken.
Luchtverfrissers
Luchtverfrissers bevatten maar liefst 20% van alle oplosmiddelen die vrijkomen uit schoonmaakproducten. Deze oplosmiddelen veroorzaken smog en luchtvervuiling.
Wij adviseren je als je wilt luchten om voor frisse lucht te gaan. Zet dat raam open en ventileer natuurlijk.
Hoe kan je milieubewust schoonmaken?
Door schoonmaakmiddelen te gebruiken die minder belastend zijn voor het milieu, kun je bijdragen aan een betere leefomgeving voor ons allemaal. Bovendien zijn er andere manieren die helpen met milieubewust schoonmaken. Hieronder geven we je twee tips.
Scheiden van afval en verpakkingen
Veel mensen spoelen de resten van huishoudelijke schoonmaakmiddelen door de afvoer, dit kan leiden tot allerlei problemen. Veel resten kunnen gerecycled worden, maar daarvoor moeten ze eerst gescheiden worden.
Door het scheiden van afval en verpakkingen van schoonmaakmiddelen daar jij je steentje bij aan het milieu.
Restanten van schoonmaakmiddelen kun het beste bij het restafval gooien. Plastic verpakkingen van duurzame schoonmaakproducten, zoals afwasmiddel en vloerreiniger, kun je bij het PMD doen.
Maak gebruik van microvezeldoekjes
Je hebt geen schoonmaakmiddel en minder water nodig en dat is natuurlijk goed voor het milieu: microvezel doekjes zijn schoonmaakdoekjes die gemaakt zijn van samengestelde vezels van polyester en polyamide, twee milieuvriendelijke materialen. Bovendien maken microvezeldoekjes schoonmaken een stuk eenvoudiger.
Je kunt de microvezeldoekjes wassen op 60 graden om al het vuil en vet optimaal te verwijderen en de doek klaar te maken voor een nieuwe schoonmaakbeurt.
Je weet nu alles over duurzaam schoonmaken. Zelf aan de slag met duurzaam schoonmaken?
In ons brede assortiment A-merken vind je kwalitatieve producten voor jouw klus, waaronder duurzame schoonmaakmiddelen. Onze reinigingsproducten dragen bij aan het milieu. Ze zorgen voor een nog grondigere schoonmaak, zonder gebruik te maken van schadelijke of giftige ingrediënten.
Hulp bij jou keuze nodig? Als specialist met meer dan 35 jaar in de schoonmaakbranche weten wij welke producten het allerbeste werken voor welke klus en voorzien we je graag van aanvullend advies. Neem contact met ons op per e-mail (hallo@bena.nl) of per telefoon (+31 (0)475 475 422 ).